New York Projects

Projects

  • Andaz Maui at Wailea

    Andaz Maui at Wailea is the brand’s first resort hotel. To highlight the property’s lush surroundings, Rockwell Group designed open and airy public spaces and guest rooms that enhance the resort’s connection to the outdoor environment. A modern interpretation of traditional Hawaiian design is achieved through the unexpected use of furnishings and patterns; natural materials; and an art program featuring works by contemporary Hawaiian artists.

    View Project

  • Catch Me If You Can, Seattle

    David Rockwell and Rockwell Group reunited with their team from Broadway’s Tony Award winning Hairspray to open Catch Me If You Can at Seattle’s 5th Avenue Theater in 2007, which then moved on to Broadway. Rockwell Group has crafted sets that reflect the graphic style of the 1960s to capture Frank Abagnale Jr.’s tale of travel and deception. The show featured two full-stage high resolution LED screens, programmed with abstract stylized graphic images to provide the backdrop for different environments like hotels, motels and airports. A series of profile panels, some wavy, some angled, some circular, were used to create different apertures that frame the LED panels for different scenes. These devices are used to create a world of the 1960s television spectaculars. To add to this effect, the band is onstage on a sweeping wave-like bandstand that can track up and down the stage to fit the choreography.

    View Project

  • FIVE50

    Five50 is the latest restaurant by James Beard Award-winning chef Shawn McClain, executive chef of Sage at ARIA Resort & Casino. The restaurant’s name is a reference to the ideal temperature for baking wood oven pizzas. The concept for Five50 is inspired by New York pizzerias, and also reflects its Las Vegas location and the city’s nightlife culture. Both the food and the design emphasize the craft of making pizza, with an honest approach to ingredients and materials. Located in the ARIA Resort & Casino, Five50 features three dining areas – a pizza counter where guests can get a quick slice, a main dining area, and a semi-private back dining room. Rockwell Group selected a palette of natural finishes and materials that reveal the maker’s hand and, like pizza, are formed at high temperatures.

    View Project

  • Free Man of Color

    George Wolfe’s production of John Guare’s new play, Free Man of Color, opened at Lincoln Center Theater on November 18, 2010, with sets by David Rockwell.  The titular “free man” is Jacques Cornet, a wealthy early-19th-century New Orleans resident who narrates and writes a play-within-a-play in a decaying Restoration theater.  The action transpires, somewhat humorously, within an almost utopian New Orleans at a moment in its history when all races and creeds are able to enjoy a harmonious co-existence. Moving from the sumptuousness of Jacques’ drawing room to the city streets to a slave ship in the harbor to the Bayou and to the mysterious “white space” of the contemporary maps of the Louisiana Territory, the various locations are created with an economy of means, but with a richness of color and detail on the dark wood-planked thrust stage.

    View Project

  • Harvey

    The Roundabout Theatre Company commissioned Rockwell Group to design the sets for the Broadway return of Harvey, the 1940s Pulitzer Prize-winning comedy by playwright Mary Chase. Inspired by the original play’s era, the design favors authenticity over abstraction in two revolving environments: the Dowd Family mansion and Sanitarium. From the wallpaper to the brocade and style of painting used for the backdrop, the set design transports theatre-goers back to times of affluent Victorian-style mansions and opulent landscapes.

    View Project

  • Kinky Boots

    The musical adaptation of the 2005 British film Kinky Boots debuted on Broadway on April 4, 2013. Directed and choreographed by Jerry Mitchell, the play features music and lyrics by Cyndi Lauper and a script by Harvey Fierstein. Set in Northampton, England,Kinky Boots follows Charlie Price as he saves his family’s shoe factory with the help of Lola, a vivacious drag queen. Rockwell Group created an abstracted collage of a factory in which light shifts and actor-manipulated bits of scenery reveal peripheral scenes from pubs to drag clubs. To help achieve this shifting effect, a two-tiered factory office unit works as a rolling platform with two companion mobile staircases. Rockwell Group also worked with Jerry Mitchell in designing four fully functional conveyor belts that are incorporated into the choreography and appear throughout the show. The final scene completely transforms the gritty factory into the Milan International Shoe Fair - a glamorous and radiating mirrored showroom equipped with a moveable fashion runway.

    View Project

  • Lucky Guy

    Lucky Guy, a play by the late Nora Ephron, directed by George C. Wolfe, and starring Tom Hanks, tells the story of the late Pulitzer Prize-winning tabloid columnist Mike McAlary in New York City during the 1980s and 90s. Rockwell Group designed a minimal set, recreating the grittier days of the city in the late 20th century. Mere fragments of scenery and pieces of furniture assembled by the cast recreate the various scenes within the smoke-filled world of the tabloid journalist. The primary defining element of the space is the hovering grid of the newsroom ceiling, which serves both to compress the space and as a projection surface for the images that define many of the scenes.

    View Project

  • MiMA

    The new MiMA luxury residence is part of Related Company’s $800 million, 1.2 million square foot, 60 story LEED-Silver complex, which also includes the Yotel Times Square West (which Rockwell Group also designed) and a Frank Gehry designed Signature Theatre. MiMA is named for its central location in Midtown Manhattan, and is a LEED silver building with 663 rental units, 151 condo units, separate rental and condo lobbies, and a shared amenities floor and field house. For the rental portion of the building, Rockwell Group designed a series of playful and fun ‘mixing’ spaces. The condo lobby is a sophisticated and elegant to reflect the more intimate nature of the space.

    The amenities floor on the third level boasts an indoor/outdoor dog play area and grooming space, 2 party rooms with private terraces, and a member’s only club, where twisted wood fin screens are used throughout the space to give privacy and intimacy to separate spaces, yet retain a fluid sense of openness throughout. There is a private health club elevator that travels from the 3rd floor to the Basketball City space in the sub-cellar field house – the leather stitching in the elevator mimics the materials of a basketball so that the experience begins before you step into the lower level.

    View Project

  • Nobu Beijing

    Nobu Beijing is the first Nobu restaurant in the People’s Republic of China. Located in the Beijing Central Business District which is situated within the Chaoyang District on the east side of the city, Nobu Beijing is a one-level space with an exclusive street entrance next to the J. W. Marriott. Inspired by the restaurant’s inland location, Nobu Beijing incorporates natural design elements that have been abstracted.

    View Project

  • Nobu Dubai

    In Dubai, Rockwell Group created an extension of the Nobu brand for the first Middle East location. The design is an evolution of many of the concepts developed for the flagship Nobu 57, such as the emphasis on craftsmanship, natural materials and storytelling. Large-scale computer generated woven panels surround the restaurant walls and ceiling, creating a fluid, curvilinear environment for dining.

    View Project

  • Nobu Fifty Seven

    Whereas Rockwell Group’s design for the original Nobu in TriBeCa looked to the Japanese countryside, this outpost looks to the sea and Japanese fishing villages. Like an enormous aquarium, the restaurant’s two-story glass facade frames the vibrant colors, shapes, and activity inside. Thousands of abalone shells are strung into chandeliers in the bar-lounge, while an undulating banquette, inspired by fishing baskets, curves around the main dining room upstairs. Terrazzo embedded with cross sections of bamboo to resemble bubbles line the floor, wall, and ceiling around the sushi bar. And 107,000 individual sea urchin spines appearing like ripples in the sand form the ceiling panel in the private dining room.

    View Project

  • Riverhouse

    The interior design of this ground-up luxury residential condominium in Battery Park City celebrates the proximity of the Hudson River. Water views abound as does an eco-minded, nautical aesthetic. The design of the public spaces emphasizes views, an indoor-outdoor connection, and community and family interaction. The interiors were developed under five organizing principals: an open, simple, and modern envelope; water references at the feature wall and whale-bench seating; custom, sculptural elements such as the fireplace and blown-glass chandelier; a simple, eco-minded color and materials palette of mainly navy, local stone, reclaimed teak, and rapidly renewable bamboo; and high functionality.

    View Project

  • Shinola

    Rockwell Group was commissioned to design the New York flagship location of Shinola. Inspired by the brand’s passion for innovation, beauty, utility, and attention to detail, Rockwell Group created a design language that references America’s manufacturing legacy. Simple materials such as bronze, brass and oak create an industrial feel, while custom-made furniture complements the meticulous, handcrafted quality of Shinola’s products. The space is also home to The Smile Newsstand, a café that is a contemporary twist on the classic New York lobby newsstand.

    View Project

  • The Great GoogaMooga Festival 2012

    Produced by Superfly Presents, the Great GoogaMooga Festival 2012 featured a lively celebration of food, drink, and community. As co-creator, Rockwell Group helped to develop the vision, brand, and programmatic ideas for the new festival. Responsible for the Beer and Wine Experiences, Marketplace, and Vendor Rows, Rockwell Group combined an elevated sense of playfulness into sustainable portable designs. Vibrant mock brick buildings and unique pavilions created a miniature streetscape in Brooklyn’s beautiful Prospect Park.

    View Project

  • The L!BRARY Initiative

    With the goal to boost literacy and instill a love of reading and learning, this program builds innovative, state-of-the-art libraries for New York City public elementary schools. The Robin Hood Foundation works in partnership with the New York Department of Education, educators, and architects and designers to provide quality library learning environments that imagine, research, and test new ideas.

    In 2000, Rockwell Group assembled a team of volunteer collaborators and together originated design concepts for the initiative. Among the 10 architecture firm teams were Tod Williams Billie Tsien Architects, Tsao & McKown Architects, Richard H. Lewis Architects, 1100 Architect, Rogers Marvel Architects, Gluckman Mayner Architects, Dean/Wolf Architects, and MP Studio Architecture.

    View Project

  • The Library

    As part of the Public Theater’s large-scale revitalization, Rockwell Group created an an Astor-era cocktail lounge. Thanks to a 25-foot open ceiling in the lobby, it was possible to create a cozy, almost hidden space inspired by the idea of a vintage library. Distressed leather chairs, walls and millwork of white-washed cerused oak, rustic wall tiles with graffiti patterns, and a reclaimed wood floor laid in a herringbone pattern create a comfortable, lived-in ambiance. Rockwell Group worked around the steel beams in the center of the lounge area to emphasize the intimate feeling created by the low ceiling. The main gathering space is defined by three button tufted banquettes set in front of industrial, steel-framed bookcases displaying vintage scripts, Shakespearean plays,and theater props. At the far end of the space is the bar, which features an island illuminated by a striking custom cast iron steel frame chandelier that doubles as a wine glass rack hanging above it.

    The Library will serve drinks and an American menu created by acclaimed restaurateurs Andrew Carmellini and Luke Ostrom, featuring bar snacks, appetizers, sandwiches, dinner plates, and desserts sourced from local ingredients.

    View Project

  • The National

    For the signature restaurant at the luxurious Benjamin Hotel in Manhattan, Rockwell Group has worked closely with Denihan Hospitality Group and Chef Geoffrey Zakarian aimed to create an anchor in the bustling midtown neighborhood that will epitomize café culture in New York. Looking to elegant bistros and cafes in Paris, London and New York for inspiration, Rockwell Group designed three distinct areas on the main floor of the restaurant, creating the appearance of an established restaurant built over time. This refined sensibility will meld with the grandeur of the restored 1927 Emery Roth building that houses Benjamin Hotel.

    View Project

  • The Roundhouse at Beacon Falls

    As part of an extensive renovation of historically significant 19th and early 20th century industrial buildings in the Hudson River Valley city of Beacon, Rockwell Group has transformed the restored Roundhouse Building into an environmentally conscious destination restaurant and bar, lounge, and hotel. The first floor of the building contains a spacious main dining room featuring the restaurant and bar, a 50-seat lounge called 2EM, and a large dining patio. The restaurant, Swift, faces scenic Beacon Falls, providing stunning views through floor-to-ceiling windows. Local artisans were enlisted to manufacture pieces specified by Rockwell Group to outfit these spaces, including: wooden tables, a hand-blown chandelier, a nickel-cerused walnut bar surface and gold-cerused oak bar face, and concrete tables. The hotel in the Roundhouse has 12 standard guest rooms and 2 penthouse suites, all of which feature distinctive works of art from The Roundhouse Art Collection and offer breathtaking outdoor views.

    View Project

  • Untitled

    Rockwell Group joined forces once again with famed restaurateur, Danny Meyer, to design a new restaurant and café at The Whitney Museum of American Art.  To complement the mid-century-modern architecture of the Marcel Breuer building, the cellar-level restaurant offers an uptown take on the traditional diner with streamlined furniture and features.  Delineated by a large white lacquer frame, the bar area is backed by a chalkboard detailing daily specials and featuring a wood cake display shelves. Rockwell Group also designed simple white oak tables and room dividers, seating with red felt upholstery, and custom metal lamps to create a comfortable and industrial-chic environment. Felt-backed white oak benches line three sides of the restaurant with long communal tables filling the interior. All furniture and fixtures can easily be removed for museum events.

    View Project

  • W Singapore-Sentosa Cove

    Rockwell Group has teamed up with Starwood Hotels & Resorts Worldwide to design the W Singapore – Sentosa Cove, a cosmopolitan resort on Sentosa Island. Only 15 minutes from Singapore’s business and shopping districts, this lush tropical island provides the perfect setting for a hotel, spa and venue where business meets pleasure. The island’s beautiful beaches and nature create an ideal oasis easily accessible from the busy city.

    Bringing the outside in, motifs and materials are drawn from Singapore and Sentosa Island. Orchids, rosewood and traditional floral textiles provide the inspiration and patterns to convey the warmth of the island. The environment reflects the influence of the island’s culture, sensibility and surroundings while keeping the chic fun of the W brand in the forefront.

    View Project

  • Yotel

    The U.S. flagship YOTEL on West 42nd Street and 10th Avenue in Manhattan’s vibrant theater district is the first location of the hotel brand outside of Europe. YOTEL came to Rockwell Group to collaborate with the UK-based design firm Softroom, to transfer the efficiency, flexibility and forward-thinking technology of their London and Amsterdam airport properties into an innovative, hip and affordable urban hotel. Rockwell Group created a façade, public spaces and guest rooms that will appeal to the on-the-go, tech-savvy world traveler. With the largest outdoor terrace space in Manhattan, a destination restaurant, residents’ and first class lounges, a bar, and event and meeting rooms, everything that guests need is at their fingertips.

    View Project